Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A stressz

2019.07.01

Azt már tudjuk , hogy végre egészen elfogadó lettem magammal szemben. Igaz a céltól már  csak 3 kg választ el, de ez szintén nem jelent semmit. Itt is történhetnek dolgok, és persze meg is történnek. Stagnálok. Méghozzá nem gyengén . Ugye volt arról szó , hogy edzés után , vagyis hegymászás után nem, hogy kevesebb lett a súlyom , de több , a vízmegtartás  miatt . Na ez eddig oké, de már mikor a 4. nap bosszankodsz a mérlegen , az azért nem valami megnyugtató. 66,65-ből 67,5 lett . Kezdek elgondolkodni , hogy mit csinálok nagyon de nagyon rosszul . Mit tehetek ismét ? Fellapozom a “Tudás fáját” az interneteknek és hosszasan olvasom , hol lehet a homokszem a gépezetben. Következő a tényállás : mindegy melyik diétát csinálod , ez mindegyikre igaz : túl sok a kalória amit beviszünk, de az is lehet , hogy hosszú időn keresztül túl kevés , ilyenkor vészreakció az, hogy valamit tárolni kezd a szervezet . Zsírbevitel magas, vagy ha ch alapú a diéta akkor a ch is lehet ludas . Van viszont egy kétélű kardja a szervezetnek :
A stressz ! Az a gyilkos ! Ismerjük a kortizolt? Ezt senki sem tanította meg az iskolában ... bezzeg a valószínűség számítást ... azt kellett kenni-vágni. Pedig a valószínűség is olyan , mint az érem, két oldala van. 50-50%-ék, vagy összejön vagy nem. Szóval az általunk még nem ismert kortizol ami még nagyon idegen , de hamar bemutatkozunk egymásnak. Ő lenne az úgynevezett “stressz hormon “ vagy amin mindig nevetünk, és az orvosok is emlegetik : "a kortizol egy szteroid hormon".

Olyan jó fej , ha a szervezetnek hirtelen energiára van szüksége , felemeli az egekbe a vércukrot mész , mint a golyó. Ilyen pl.: a menekülés , ha nagyon hamar  kell 0-ról 100-ra gyorsulnod, mert megtámad egy sirály , akkor a szervezet rohadt okosan termeli a kortizolt, amitől elképzelhetetlen sebességre kapcsolsz , mikor a veszély elmúlik , akkor pedig hirtelen meg akarsz halni. Imád gyűjtögetni, ezért ,mindenből amiből csak lehet erergiát állít elő, a cukorból, a zsírból, a fehérjéből.

Legjobb ebben az , hogy ha sok van a szervezetedben, akkor mindent lebont , a zsírt is és az izmot is, cukrot pedig az égbe dobálja . Na szóval a stressz  ezért veszélyes . Szóval mikor jön a kortizol, akkor az izomban levő fehérje azt mondja “Bella ciao!” - és távozik , mármint az izom távozik .  A kortizol ennek ellenére egy veszettül jó dolog , ha hirtelen kell az energia , mert anélkül lekésnéd a 7-es buszt , vagy olyan szituációba sodor az élet ami hirtelen megoldást kíván, akkor csak erre a hormonra támaszkodhatsz. Ha viszont non-stop támasztja nálad a pultot , akkor lehúzhatod a rolót. Nem tudod magad kipihenni , emeli a vércukrot , ezáltal nyugtalan és feszt éhes is leszel. Lebontja az izmokat , mint már mondtam , csökken a pazsmirígy működési szintje , magas lesz a vérnyomás is , nem nehéz kitalálni , hogy a teljes immunrendszered le fog gyengülni. Ekkor jövök rá , hogy én iszonyat fáradt vagyok , alszom , de keveset , és túl sokat stresszelek a mostani életvitelemben , mert még idegen nekem minden, egyedül is vagyok, és mindennél nagyobb az akaratom , hogy végre elkezdjek fogyni és teljes életet élhessek.  A sport is nyomja felfelé ezt a "szteroid hormont"... ki hitte volna nem? 

Ahogy az egyik tanárom mondta “ Ne legyél ideges , mert az nem visz előrébb “ kb. 3 év alatt ez az egyetlen egy normális , és használható mondat hangzott el a szájából , annyira örök értékű , mint az , hogy a kevesebb néha több .

Most kezdem kapirzsgálni a dolgokat , miszerint a nyugalom lehet a megoldás minden problémára.

Ki ne szeretne mélyen , és jól aludni ? Teljesen energiaellátottnak lenni? Szép formás testet , és persze nyugodt életet ? Na ugye. De ez most nem a Top Shop

Hogyan lehet ezt kivitelezni? Azt még nem tudom , de már rajta vagyok a témán!